Projekt OT-601 #13: Fényezés

Alapozás letudva, varrattömítőzés letudva, durók visszaszerelve, alvázvédőzés megejtve, ajtók, nyíló-csukódó részek beállítva. Eljött az idő a következő nagyobb munkafolyamatra, a fényezésre.

Kezdésként körbekérdeztem pár karosszéria fényezőt 50 km-es körzetben, hogy vállalnak-e egyáltalán Trabit, és ha igen, mennyiért. Változó válaszokat kaptam különböző összegekkel, különböző időpontokra. Emellett szállítással kapcsolatban is érdeklődtem sok helyen, főúton egy szimpla utánfutó tetejére szíjazott karosszériát már necces lett volna szállítani, főleg fényezés után. Végül kiválasztottam a delikvensek közül egyet, nem a legdrágábbat, de nem is a legolcsóbbat. Három szempont alapján döntöttem: kezdési időpont, festék, szállítás. A választott fényező volt az egyetlen, aki a szállítást ésszerű áron meg tudta oldani, Standox festéket használ és nem fél év múlvára ad időpontot. Bónusz szempont volt még a referenciamunka is, nem ez volt az első Trabi, amit ő fújt, két példa:

Mivel a Trabi állapota nem engedte meg, hogy saját elemről vett minta alapján kevertessünk festéket, külön pozitívum volt az is, hogy a választott festőnek megvolt a “recept” a Trabant papiruszfehér színhez. Így minta nélkül is meg lehetett oldani az eredeti árnyalatot (a minta technikailag a 2. képen szereplő 601 volt).

A kaszni végül október legvégén jutott el a fényezőhöz, ahonnan 2019. január 23-án jött haza a folyamatos, előre nem látható csúszások miatt. Bár tél van, így annyira nem számított, szerencsére.

A munka jól láthatóan minőségi, legalább olyan jó, mint a referencia autók. :) Minden a megbeszéltek szerint történt, ezért pl. a doblemezek és a küszöbök oldala is színre lett fújva, ahogy a gyárból is kijött. Arról nem is beszélve, hogy itt most az is tökéletes, ami sok felújított/restaurált autón kimarad: a homloklemez rácsa alá a fekete is fel lett fújva. :) Az akkutartó környéki javítás nyomai is maradéktalanul el lettek tűntetve, ahogy a hátfal varratai is.

Itthon aztán leáztattuk róla a sós latyakot, ami az utánfutón ráverődött (természetesen pont aznap szakadt le a hó, amikorra megbeszéltük a hazahozatalt, de az odaúton is megázott, csak hogy teljes legyen az öröm…) és eltettük a garázsába, amíg meg nem jön a jobb idő. Akkor folytatódhat a felújítás, végre nem szétszedünk, hanem már összefele rakunk majd dolgokat. :)

Akinek festenivalója lenne, ITT felveheti a kapcsolatot a fényezővel. ;)

A bejegyzés kategóriája: Veterán
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?